Двуцветно руло
Продукти:
за блатовете:
5 яйца
5 с.л. захар
2 с.л. вода
5 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао
щипка сол
за плънката:
6 с.л. конфитюр /или сладко по избор/
2 с.л. меко масло
1 суха сладкарска сметана /ванилия/
100 мл прясно мляко
Приготвяне:
за блатовете:
5 яйца
5 с.л. захар
2 с.л. вода
5 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао
щипка сол
за плънката:
6 с.л. конфитюр /или сладко по избор/
2 с.л. меко масло
1 суха сладкарска сметана /ванилия/
100 мл прясно мляко
Приготвяне:
Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг със щипка сол и ги оставяме настрани. Жълтъците разбиваме заедно със захарта до получаване на пухкав крем. След това прибавяме 2 с.л. вода, брашното и бакпулвера и разбъркваме...
Разделяме тестото на две и към едната половина прибавяме 2 с.л. какао. След това разделяме белтъците на 2 равни части и ги прибавяме към двата вида тесто, като разбъркваме внимателно...
Разстиламе внимателно върху хартия за печене. Трябва да се получи правоъгълник с дебелина около 6-7 милиметра. Печем на 180 градуса за около 5 минути, докато се зачерви леко. По същия начин правим и тъмния блат...
След като балата се изпече, докато е още топъл го навиваме на руло заедно с хартията. По този начин после ще го отделим по лесно и ще е запазил формата на руло. Оставяме блатовете да се охладят за 10-тина минути. През това време правим крема, като разбием сметаната с прясното мляко. Към готовата сметана прибавяме и мекото масло./за да се обогати вкуса/...
След това внимателно отделяме блатовете от хартията, като внимаваме да не се счупят. Първо намазваме белия блат с 3 с.л. конфитюр...
Отгоре слагаме и 3-4 с.л. от сметаната /трябва да е намазана на тънко/...
След това слагаме и тъмния блат и по същия начин го намазваме с конфитюр и сметана...
И навиваме рулото...
Завиваме го в хартия или фолио и го слагаме в хладилника да престои през нощта...
На следващия ден можем да го опитаме...
Коментари
Публикуване на коментар