29 юни 2012

Фъстъчена торта с моркови

Продукти:

за 4 блата с диаметър 20 см: 
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 големи моркова
50 грама смлени фъстъци /изпечени без сол/
1 ч.ч. захар
2 ванилии
кората на 1/2 лимон
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
2 с.л. олио 

за крема:
1/2 пакетче масло
500 гр маскарпоне
150 гр смлени фъстъци
1 ч.ч. пудра захар
200 мл сладкарска сметана
1 желатин

за украсата: 
филирани бадеми
карамел


Приготвяне:


Разбиваме яйцата със захарта и ванилията. След това добавяме киселото мляко, олиото, кората от лимона и фъстъците. Прибавяме брашното и бакпулвера. Накрая настъргваме морковите и ги смесваме със тестото...

От получената смес изпичаме 2 блата /с диемтър 20см/. Разрязваме ги на половина, за да получим 4 блата...

Приготвяме крема, като смесим фъстъците, маслото, маскарпонето и пудрата захар...

Разтваряме желатина в 3 с.л. вода и го прибавяме към крема. Прибавяме и разбитата сметана...

Правим тортата като между всеки блат слагаме от крема. Накрая намазваме с крем и отвън. Украсяваме с филирани бадеми и малко карамелени пръчици...