08 юли 2012

Торта "Фендер Стратокастър"

Продукти:

за блата:
4 яйца
200 гр захар
175 гр брашно
25 гр какао
1 бакпулвер

за крема:
500 гр маскарпоне
200 гр сладко от череши
1 ч.ч. смлени бадеми
1 суха сметана /бяла/
100 мл прясно мляко
3-4 натрошени захарни целувки
1 желатин /по желание/


за декорацията:
1 и 1/2 ч.л. желатин
2 с.л. вода
2 ч.л. глицерин
1 и 1/2 с.л. течна глюкоза
400 гр пудра захар
сладкарски бои


мини захарни целувки за украса


Приготвяне:


Започваме да правим блата, като отделим белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавяме 4 с.л. вода и ги разбиваме на сняг. След това прибавяме захарта и бъркаме още 2 минути. Дябавяме жълтъците и разбъркваме. Накрая изсипваме брашното, какаото и бакпулвера и разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Изсипваме сместа в намаслена тавичка с димаетър 15-20см. Печем 35 минути на 175 градуса. След като се изпече и изстине разрязваме блата на 3 равни части...

След това смесваме маскарпонето, смлените бадеми и сладкото от череши и разбъркваме добре сместа...

Разбиваме сметаната с прясното мляко и я прибавяме към крема. Добавяме и натрошените захарни целувки и разбъркваме внимателно. Ако е необходимо прибавете 1 пакетче желатин, при мен нямаше нужда...

Сглобяваме тортата като между блатовете намазваме с крем. Накрая правим захарния фондан за декорацията. Накисваме 1 и 1/2 ч.л. желатин в 2 с.л. вода, след това го разтопяваме на водна баня/или в микровълновата/. В купичка смесваме желатина, 2 ч.л. глицерин и 1 и 1/2 с.л. течна глюкоза. Пресяваме пудрата захар и в средата правим 'кладенче', в което изсипваме течните съставки. Месим  докато се поеме почти цялото количество захар. Оцветяваме по желание или можете да оставите фондана бял...

Разточваме го с точилка и покриваме тортата. Отстрани залепваме захарни целувки.  От захарния фондан можете да направите всякакви фигурки и украси... аз избрах да направя китара...