10 август 2012

Вълча питка

Продукти:

за тестото:
1/2 кубче мая
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
1/2 ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500 гр брашно

за кюфтетата: 
300гр кайма
1 глава лук
3 с.л. галета
1 яйце
сол
черен пипер
кориандър
 
нужни са ни още: 
1 яйце
сусам
маково семе
олио
100 грама кашкавал


Приготвяне: 

Започваме с тестото. Размиваме маята в топлата вода, добавяме захарта и 3-4 с.л. брашно. Оставяме да втаса. След това пресяваме брашното и правим кладенче по средата. Изсипваме маята, киселото мляко и яйцето. Поръсваме със солта и започваме да месим докато получим меко еластично тесто. /ако е необходимо добавете още малко брашно/ Оставяме го на топло, покрито с кърпа докато увеличи обема си 2 пъти...

През това време правим кюфтета /малко по-големи от орех/ от горепосочените продукти и ги изпържваме в малко мазнина...

Когато тестото е готово го разделяме на 10 топки. С пръсти сплескваме тестото и слагаме по един резен кашкавал и по едно кюфте. Загръщаме краищата на тестото и оформяме топка. /стават големи колкото топки за тенис/...

 Готовите тестени топки подреждаме в намаза с олио тава. Оставяме питката да втаса за 30-40 минути. След това намазваме с разбитото яйце и поръсваме с маково семе и сусам, Печем на 180 градуса до готовност...

Готовата питка напръскваме с вода и покриваме с кърпа...

Отвътре изглежда горе долу така... :)