21 август 2012

Роти /индийски хляб/

Продукти: /за 10 броя/

2 ч.ч. брашно
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
топла вода /около 1/2 ч.ч./

 

 




Приготвяне:

Пресяваме брашното в купа и добавяме солта. В средата слагаме 3 с.л. олио и малко вода. Започваме да месим, като добавяме водата малко по малко, докато получим меко и гладко тесто. Накрая добавяме и последната 1 с.л. олио и премесваме тестото още веднъж...

Завиваме тестото във фолио и го оставяме да престои 30 минути...

След като мине половин час, разделяме тестото на 10 топки. Слагаме решетка /може и от фурната, ако нямате по-малка/ върху котлона. Върху решетката слагаме тефлонов тиган. Взимаме една топка тесто и го разточваме с малко брашно, на дебелина 2 милиметра. Слагаме в сгорещения тиган, печем и от двете страни за около 25-30 секунди от всяка страна... 

Когато хляба е изпечен и от двете страни го махаме от тигана и го слагаме върху решетката за няколко секунди. Аз използвах шпатула за палачинки за да преместя от тигана на скарата. От топлината хляба се раздува веднага. Обръщаме го и от другата страна, както е раздут - за да се зачерви леко. По този начин правим всичките 10 топки тесто, като първо печем на тигана - след това раздуваме на скарата...

 По желание можете да намажете готовият хляб с масло. Можете да го сервирате с каквото пожелаете, дори можете да направите и сандвичи. :)
В случая аз сервирах с картофена салата и кюфтета...