23 август 2012

Торта "Кафе"

Продукти: /за торта с диаметър 15см/

за блата: 
1/2 с.л. разтворимо кафе 
1/2 ч.ч. смлени ядки /по избор/
3 яйца
125 гр. меко масло
110 гр. захар
40 гр нишесте /царевично или пшенично/
1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

за крема: 
100 гр. захар
125 гр. масло
2 жълтъка
1 с.л. разтворимо кафе
1 желатин
250 мл прясно мляко
200 мл сладкарска сметана


Приготвяне:


Започваме с крема. Разбиваме жълтъците заедно с прясното мляко и ги слагаме на котлона да се затоплят. ВАЖНО! Не трябва сместа да завира! Добавяме захарта и кафето и бъркаме. Слагаме желатина и маслото и оттегляме от огъня. Бъркаме докато маслото се разтопи...

Изсипваме сместа в тавичка и я покриваме с фолио, за да не хваща коричка. Прибираме във фризера за около 30 минути, докато желатина стегне сместа...

През това време правим блата. Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме маслото със захарта и жълтъците за 4-5 минути. След това разтваряме кафето в 2 с.л. вода и го добавяме към сместа. Разбъркваме и слагаме ядките. Добавяме нишестето, брашното и бакпулвера и разбъркваме...

Разбиваме белтъците на сняг и ги слагаме при тестото за блата. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица или шпатула...

Изсипваме в намаза с масло форма /или тавичка/ и печем на 180 градуса до готовност /около 35минути/...

Докато блата се пече, трябва да довършим крема. Изваждаме го от фризера и го смиламе в блендер, за да получим гладък крем./Ако нямате блендер, може да използвате пасатор или да го разбъркате с миксер/ Разбиваме сладкарската сметана и прибавяте крема към нея...

Разбъркваме с телена бъркалка, докато крема стане гладък. След това го прибирате в хладилника /докато блата се изпече и изстине/...

Когато блата изстине напълно, го разрязваме на две равни части.Напръскваме с малко вода долния блат и слагаме крем върху него. Отгоре слагаме втория и също го напръскваме с малко вода...

Намазваме тортата с крем. Украсяваме с малко шоколад...

Източник: "Coffe cake" youtube