08 август 2012

Умен сладкиш

Продукти: 


4 яйца
500 мл прясно мляко /леко затоплено/
115 гр брашно /5 с.л. с връх/
4 ванилии
150 гр захар
125 гр меко масло
1 с.л. вода 



 


Приготвяне:


Сладкиша е "умен" защото в процеса на печене сам образува блат отгоре, а отдолу мек крем./подобен на крем брюле/ Ето как се прави:
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците заедно със захарта, ванилията и водата.След това слагаме мекото масло и бъркаме още 1 минута на високи обороти. Добавяме брашното и отново разбиваме с миксер. Взимаме телена бъркалка и започваме да прибавяме по малко мляко към тестото. Бъркаме, докато добавим всичкото мляко и стане гладка хомогенна смес...

Разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към млечната смес. Разбъркваме внимателно докато сместа поеме белтъците...

Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка /диаметър около 25см/. Печем на 170 градуса за около 45 минути /но все пак го наблюдавайте, защото всяка фурна пече различно/. Когато е готов отворете врата на фурната и я изключете. Оставете сладкиша да изстине заедно с нея...

Когато сладкиша е напълно студен можете да го извадите от тавичката. Поръсвате го с пудра захар и сервирате. Най-добре е да го охладите в хладилник...

Невероятен десерт - отгоре се e образували тънък тестен блат, а отдолу крем...

Източник на рецептата: "Умное пирожное"