15 септември 2012

Щрудел с праскови и ябълки

Продукти:

400 гр точени кори
2 праскови
2 ябълки
1 ч.ч. захар
100 гр смлени бадеми
1/2 ч.л. канела
настърганата кора на 1 лимон
1/2 пакетче масло

за сиропа: 
2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
3 ванилии



Приготвяне:

Настъргваме ябълките и ги слагаме в голяма купа заедно със захарта и канелата. Нарязваме прасковите на малки кубчета и също ги слагаме в купата при останалите продукти. Добавяме кората от лимон, смлените бадеми и разбъркваме...

Разрязваме корите на 3 ленти по дължина. Взимаме 2 листа от корите и ги намазваме с разтопено масло. Слагаме двата листа един върху друг и в единия край изсипваме 1 с.л. от плънката. Навиваме на руло и слагаме в намаза с масло тава. По този начин - по 2 кори, навиваме и останалите...

Подреждаме ги в тавата и отгоре намазваме с масло. Печем на 180 градуса до зачервяване. След като се изпече правим и сиропа. Загряваме водата на котлона, докато кипне и към нея прибавяме захарта и ванилията. Заливаме щрудела с горещият сироп и оставяме да се охлади, след което го прибираме в хладилник. Добре е да престои една нощ...

Поръсваме с малко пудра захар или какао...