21 септември 2012

Сладкиш с круши

Продукти:

3 круши
3 яйца
1 ч.ч. захар
3 ванилии
2 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. кока-кола
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 с.л. какао

за плънката на крушите: 
2 с.л. стафиди
4 бр шоколадови бисквити
1 с.л. масло
1 с.л. ром

за глазурата: 
1 ч.ч. прясно мляко
1 пакет локум
1/2 натурален шоколад 
3 с.л. прясно мляко


Приготвяне:


Първото нещо, което трябва да направим е да издълбаем крушите и да ги обелим. След това ги сваряваме във вода с малко захар за 5-6 минути. Изваждаме ги и изцеждаме върху хартия. Правим плънката за крушите, като натрошим биксвитите и към тях прибавяме маслото, стафидите и рома. Разбъркваме добре сместа и оставяме настрани...

След това разбиваме яйцата заедно със захарта и ванилиите. Бъркаме с миксер на високи обороти за 5 минути. Към сместа добавяме маслото и кока-колата. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и започваме малко по малко да го прибавяме към яйчената смес...

В отделна купа изсипваме 1/3 от тестото и към нея прибавяме какаото...
 
 Взимаме правоъгълна кексова форма, намазваме я с масло и поръсваме с брашно. Изсипваме половината от светлото тесто на дъното...

Пълним крушите със сместа, която приготвихме в началото...

 Слагаме крушите с върха надолу. Изсипваме кафявото тесто и отгоре останалата половина от бялото тесто...

Печем на 175 градуса до готовност /около 25 минути/...

Докато сладкиша се охлажда правим глазурата. Кипваме прясното мляко на котлона и добавяме нарязаният на малки парченца локум. Намаляваме котлона и бъркаме докато стане гладък крем...

Заливаме сладкиша с разтопения локум и го прибираме в хладилника за 5-6 минути да стегне. През това време разтопяваме шоколада заедно с 3 с.л. прясно мляко. Изваждаме сладкиша от хладилника и украсяваме с шоколад...

Отвътре изглежда така...

И парченце...