01 октомври 2012

Пай с орехи, гъби и зеле

Продукти:

800 гр. зеле
1 глава лук
250 гр. печурки
5 яйца
175 гр. крема сирене "Philadelphia "
50 мл. прясно мляко
175 гр. брашно
100 гр. орехи /нарязани на едро/
1/2 ч.ч. натрошено сирене
100 гр. топено сирене /или кашкавал/
1 бакпулвер + 1 с.л. оцет
1 дафинов лист
4 с.л. олио
черен пипер
сол
 


Приготвяне:

Нарязваме зелето на тънки ивици и лука на дребно. Задушаваме лука и зелето в 2 с.л. олио. Посоляваме със сол и черен пипер. След 7-8 минути зелето омеква и се оттегля от котлона...

Нарязваме и гъбите и ги задушаваме в 2 с.л. олио, като към тях добавим дафиновият лист и сол. Задушаваме ги 5-6 минути...

Следва тестото. В голяма купа разбиваме яйцата заедно с прясното мляко и крема сиренето. След това добавяме брашното бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме бакпулвера в малка чашка и към него прибавяме 1 с.л. оцет и разбъркваме. Бакпулвера ще започне да кипи от чашката. Веднага го изсипваме в тестото и разбъркваме. 
/С помощта на оцета активираме бакпулвера./...

Взимаме тавичка с диаметър 25см. и я намазваме с олио и поръсваме с брашно. На дъното на тавата изсипваме половината от тестото. Върху него слагаме зелето...

Върху зелето разпределяме гъбите /като махаме дафиновият лист/...

Върху гъбите поръсваме с орехите...

След това слагаме натрошеното и топеното сирене /може и кашкавал/...

Отгоре изсипваме и останалата част от тестото...

Печем на 170 градуса за 50 минути...

След като се изпече го оставяме да се охлади за 15-20 минути, преди да го разрежем...