08 октомври 2012

Хлебни гювечета

Продукти:  /за 2 броя/

за тестото:
1 яйце
200 мл топло прясно мляко
2 с.л. олио
щипка сол
1 ч.л. захар
3 ч.л. суха мая /или 1/2 кубче/
около 500 гр брашно

за плънката:
1 глава лук
100гр гъби /може и от консерва/
1 малка тиквичка
100 гр шунка
100 гр пармезан /може и кашкавал/
сол
кориандър
 

Приготвяне:

Започваме с тестото. Пресяваме брашното заедно с маята и правим дупка в средата. Вътре изсипваме разбитото яйце, топлото мляко, солта, олиото и захарта. Започваме да месим, докато получим меко и гладко тесто. Готовото тесто разделяме на 2 равни части. От всяка част отделяме по едно малко топче тесто с големината на орех. Оформяме двете части тесто на топки, които сплескваме леко с ръце. Слагаме ги върху хартия за печене и върху всяка питка слагаме и малките топчета. Притискаме ги леко с ръка и оставяме на топло да втасат. След това ги изпичаме на 180 градуса до готовност...

Когато се охладят отрязваме внимателно капачетата на нашите "гювечета". Вътрешността издълбаваме внимателно...

Заемаме се с плънката. Нарязваме лука, тиквичката и гъбите и ги задушаваме за 5-6 минути в малко олио. Добавяме сол, кориандър и нарязаната на кубчета шунка. Задушаваме за още 2 минути, след което махаме от котлона. Пълним "гювечетата" с плънката, а отгоре покриваме с настърган пармезан /или кашкавал/. Запичаме ги леко на грил, за да се разтопи пармезана...

Сервираме ги със свежи зеленчуци...