26 ноември 2012

Шоколадово суши

Приготвяне:

200 гр. натурален шоколад
1 с.л. мед
1 с.л. масло
2/3 ч.ч. ориз
1ч.ч. прясно мляко + 1 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар
кората на 1/2 портокал
2 сини сливи
1 киви /или други сезонни плодове/



Приготвяне:

Започваме с приготвянето на шоколадовите кори за сушито. За целта разтопяваме шоколада на водна баня заедно с меда и маслото. Бъркаме докато се сгъсти и започне да става на топка. След това го изсипваме върху хартия за печене. Отгоре покриваме с още един лист хартия и разточваме с точилка. Трябва да получим лист с дебелина около 3 мм...

Изрязваме краищата така, че да получим правоъгълник. От количеството шоколад правим 2-3 малки правоъгълника, за да можем по-лесно да ги навием. Готовите кори слагаме на хладно да се стегнат /най-добре в хладилник/...

Докато корите се стягат сваряваме ориза. Кипваме прясното мляко с водата и добавяме захарта. Добавяме ориза и настърганата кора от портокал. Варим на умерен огън като разбъркваме, за да не залепне ориза за дъното. Когато е готов го изцеждаме от водата и го оставяме да се охлади напълно. 
Изваждаме една шоколадова кора от хладилника. Върху шоколадовата кора слагаме опаковъчно фолио и я обръщаме върху него. Тогава отделяме хартията. Оставяме я да се "отпусне" на стайна температура за няколко минути. Върху шоколада разпределяме тънък пласт ориз. В единия край слагаме плодове нарязани на ленти...

Внимателно навиваме сушито и го рибираме в хладилник...



Нарязваме го непосредствено преди сервиране...