01 декември 2012

Бананова торта

Продукти: /за торта с диаметър 15см/

за блатовете: 
3 яйца
1/4 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 амонячна сода
1 с.л. олио

за крема: 
300 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
1 яйце
1 ч.л. ром
4 с.л. течен шоколад 
1 банан

за украсата: 
сметана по избор
шоколадови стърготини


Приготвяне:

Започваме с блатовете. В голяма купа разбиваме яйцата със захарта и ванилията. Когато сместа стане на пухкав крем добавяме водата, амонячната сода, олиото и брашното. От сместа изпичаме 3 блата. След като се охладят 2 от тях намазваме с течния шоколад, а третия оставяме чист...

След това приготвяме крема, като загреем прясното мляко заедно със захарта и ванилията. В купа разбиваме брашното и яйцето на каша. Изсипваме кашата при врящото прясно мляко и бъркаме докато крема се сгъсти. Оттегляме го от котлона и оставяме да се охлади. Когато е напълно студен добавяме и рома и разбъркваме.

Сглобяваме тортата, като най-отдолу слагаме един блат намазан с шоколад. Върху него слагаме половината банан...

Върху бананите слагаме и половината от крема...

След това слагаме и втория блат намазан с шоколад, отгоре банани и крем. Най-отгоре слагам чистия блат и прибираме тортата в хладилник за няколко часа...

 Украсяваме със сметана и шоколадови стърготини...