14 февруари 2013

Торта "Сърце"

Продукти:

за блатовете: 
3 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 ванилии
1 портокал
4 с.л. олио
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно

за крема между блатовете:
150 мл. сладкарска сметана
3 ванилии
червена сладкарска боя

за масления крем:
50 мл. сладкарска сметана
125 гр. меко масло
100 гр. млечен шоколад

за захарното тесто: 
150 мл. вода
70 гр. масло
150 гр. брашно

500 гр. пудра захар
 

сладкарски бои 


Приготвяне:

Започваме с направата на захарното тесто. Водата и маслото се слагат на котлона докато маслото се стопи. След това се оттегля от котлона и се изсипва цялото брашно. Бърка се докато тестото стане на топка и започне да се отделя от съда. Полученото тесто се оставя да се охлади, след което го слагаме при пудрата захар и започваме да месим с ръце. Рецептата за захарното тесто стъпка по стъпка можете да видите в този блог: Парено захарно тесто

 Когато тестото е готово го покриваме с фолио и слагаме настрани. Не е необходимо да се слага в хладилник...

Приготвяме блатовете, като разбием яйцата със захарта и ванилията. След това добавяме олиото, кората и сока от портокала. Накрая бавно прибавяме брашното и бакпулвера. Получената смес разделяме на 2 равни части, като изпичаме 2 блата с диаметър 15-17см. Печем на 180 градуса до готовност...

 Изрязваме двата блата във формата на сърце...

 Разбиваме 150мл. сметана и към нея добавяме ванилия и малко червена боя. Разпределяме равномерно сметаната върху единия блат. След това отгоре слагаме вторият блат и изравняваме тортата.

За приготвянето на масленият крем разбиваме 50 мл. сладкарска сметана. Към нея добавяме мекото масло и разтопеният на водна баня шоколад...

Намазваме тортата с масленият крем. По този начин захарното покритие ще прилепне към нея...

 Оцветяваме захарното тесто с червена боя и го разточваме на лист с дебелина около 5-6 мм. Покриваме тортата с него и украсяваме...