16 февруари 2013

Пататник с варени картофи

Продукти:

за тестото: 
2/3 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
2 и 1/2 ч.ч. брашно

за плънката: 
500 гр. сварени картофи
2 ч.ч. натрошено сирене
1 ч.ч. сварен ориз
4 яйца
1 глава лук /или връзка пресен/
1 с.л. сух джоджен


Приготвяне:

Замесваме меко тесто от посочените продукти, което оставяме настрани...

След това започваме приготвянето на плънката, като настъргваме картофите на едро ренде. Към него добавяме ориза, сиренето, нарязаният лук, яйцата, джоджена и разбъркваме...

Разделяме тестото на 2 части, като едната част трябва да е 2 пъти по-голяма от другата. Взимаме по-голяма част от тестото и го разточваме, така че да покрием стените и дъното на тавата. Намазваме тавата с олио и покриваме с тестото. Върху тестото изсипваме плънката и я разпределяме равномерно...

След това разточваме и останалото тесто и с него покриваме пататника отгоре. Загръщаме и краищата, които стърчат отстрани. Накрая надупчваме с вилица, за да се запаси формата му и за да може да 'диша' докато се пече. Слагаме във загрята фурна на 175 градуса за 50 минути. Все пак го наблюдавайте, когато придобие златист цвят отдолу, значи е готов...

Докато е още топъл го напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа. След като престои десетина минути можете да го разрежете...