21 февруари 2013

Кошнички с гъби и грах

Продукти: /за 12 броя/

за тестото: 
1 яйце
2 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
1 с.л. чубрица
400-500 гр. брашно

за плънката: 
1 ч.ч. грах /от консерва/
200 гр. пресни печурки
1 морков
3-4 стръка пресен лук
1 с.л. масло
сол
200 гр. пушено топено сирене


Приготвяне:

Пресяваме брашното и към него прибавяме яйцето, маслото, водата, чубрицата и солта. Замесваме меко и еластично тесто...

За да направим кошничките са ни необходими алуминиеви форми за кексчета или мъфини. Разделяме тестото на 12 еднакви по големина топки. Разточваме всяка топка тесто на лист с дебелина 3-4 мм. Намазваме формичките с олио от външната страна и ги покриваме с тесто. Притискаме с ръце, за да се оформят добре и надупчваме с вилица тестото...

Подреждаме ги в тава и печем на 175 градуса за 5-6 минути...

Готовите кошнички подреждаме в тава. Във всяка слагаме по 1 с.л. грах и малко топено сирене...

Гъбите и морковите нарязваме на филийки и задушаваме в 1 с.л. масло. Когато са готови добавя сол на вкус и нарязаният пресен лук...

След това слагаме по малко гъби във всяка кошничка, а отгоре топено сирене..

 Запичаме ги на грил /или горно печене/ за няколко минути, целта е топеното сирене да се запече леко...