22 март 2013

Медена торта

Продукти: /за торта с диаметър 15-17см/

за блатовете:
2 яйца
200 гр. брашно
1/2 бакпулвер /5 гр./
170 гр. мед
3 с.л. захар
125 гр. масло /1 пакетче/
1 с.л. вода

за крема: 
500 гр. маскарпоне
200 мл. течна сладкарска сметана
4-5 с.л. мед

за украсата: 
какао
шоколад


Приготвяне:

Започваме с приготвянето на блатовете. Слагаме меда, маслото, захарта и водата в касерола и ги загряваме на котлона, докато меда и маслото се разтопят. Оттегляме от котлона да се охлади. През това време разбиваме яйцата и към тях прибавяме брашното и бакпулвера. Получават се твърди трохи. Изсипваме медената смес в купата и бъркаме с миксер, докато получим гладка хомогенна смес. От количеството тесто трябва да направим 3 тънки блата, с диаметър 15см. Печем ги на 180 градуса в предварително загрята фурна...

Докато блатовете се охлаждат, приготвяме крема. В купа смесваме маскарпонето, меда и предварително разбитата сметана...

Сглобяваме тортата...

Покриваме я и отвън с крем. Добре е да престои една нощ в хладилник. На следващия ден я украсяваме с какао и шоколад...

 Така изглежда отвътре. Деликатен и приятен меден вкус. Чудесно би се съчетал и с ядки.
Специални благодарности на Христина Бозукова, която ме вдъхнови и помогна с рецептата. Надявам се да Ви хареса!