24 март 2013

Сладкиш с карамелизирани ябълки

Продукти:

2 ябълки
1 портокал
2 яйца
1/4 ч.ч. вода
3 с.л. масло
1/3 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 бакпулвер
канела

за карамела:
1/2 ч.ч. захар


Приготвяне: 

 Приготвяме тестото за сладкиша в голяма купа. Първо разбиваме яйцата със захарта. След това добавяме водата, настърганата кора и сока от портокала. После разтопяваме маслото и го изпиваме в купата. Накрая слагаме брашното и бакпулвера и разбъркваме...

На дъното на тавичката (в която ще печем сладкиша),карамелизираме 1/2 ч.ч. захар...

Върху карамела подреждаме нарязаните на филийки ябълки. Поръсваме ги с малко канела...

Върху ябълките изсипваме тестото и заглаждаме...

Печем на 180 градуса, докато се зачерви отгоре /около 10-15 минути/... 

Когато е готов го изваждаме от фурната и веднага го обръщаме върху чиния. По този начин карамелът ще се разтече по целия сладкиш, докато е още горещ. Оставяме го да се охлади и сервираме с чай или кафе...