29 март 2013

Меденки с джинджифил

Продукти:


1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар /може и обикновена/
1/2 ч.л. канела
щипка сол
1/3 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. меко масло
1 с.л. настърган джинджифил
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
3 и 1/2 ч.ч. брашно

за глазурата: 
2 белтъка /на стайна температура/
280 гр. пудра захар
1 с.л. лимонов сок
сладкарски бои
 

Приготвяне:



Разбиваме яйцето заедно със захарта и канелата. След това добавяме щипка сол, канелата, маслото, меда и джинджифила...

Смесваме брашното заедно с бакпулвера и содата и започваме да го добавяме малко по малко към сместа. Когато стане на трохи започваме да месим с ръце. Не трябва да го месите много защото от топлината тестото се отпуска. Достатъчно е само да стане на топка и да поеме брашното...

Завиваме тестото във фолио и го прибираме в хладилник за 30 минути...

След това го разточваме на лист с дебелина 5 милиметра и изрязваме бисквитите...

Печем на 175 градуса за около 6 минути, но все пак ги наблюдавайте. Готовите бисквити подреждаме върху решетка да се охладят...

Започваме да правим глазурата, като разбием белтъците с лимоновият сок. Когато станат на пяна започваме да добавяме и захарта малко по малко, докато получим пухкав крем...

Оцветяваме глазурата в цветове по избор. Задължително покриваме купичките с фолио или капак, защото глазурата изсъхва много бързо...

С тънък шприц очертаваме всяла бисквита. По този начин правим борд, който няма да позволи на глазурата да се разтече. За да запълним вътрешността на бисквитите трябва да разредим глазурата с малко вода...

Въоръжете се с четки за рисуване и много търпение. Декорираните сладки трябва да оставите да изсъхнат напълно. На местата, където сме използвали течна глазура може да отнеме и едно денонощие, докато изсъхне напълно...


Украсяваме ги според повода или празника...