05 март 2013

Питки с пълнеж

Продукти:

за тестото: 
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1 с.л. захар
1/3 кубче мая
6 с.л. олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. вода
брашно около 500 гр.

за пълнежа: 
3 печени чушки
2 кисели краставички
1 глава лук
2 с.л. олио
чубрица
50 гр. кашкавал

за намазване и поръсване:
1 яйце
сусам


Приготвяне: 

Първо приготвяме тестото. Размиваме маята в топлото прясно мляко, като добавяме захарта и 3 с.л. брашно. Оставяме я на топло за да втаса. През това време пресяваме брашното заедно със солта и правим 'кладенче' в средата. Вътре изсипваме олиото, водата и втасалата мая. Месим докато получим гладко тесто. Готовото тесто оставяме покрито с кърпа, докато удвои обема си. След това го премесваме и разделяме на топки...

Приготвяме пълнежа като задушим лука в 2 с.л. олио. Когато стане прозрачен, добавяме нарязаните на ситно чушки и краставички. Поръсваме с чубрица и оттегляме от котлона... 

Във всяка топка тесто слагаме по малко от плънката...

Подреждаме ги върху хартия за печене и ги оставяме на топло за 30-40 минути. Преди да ги сложим във фурната ги намазваме с разбитото яйце и поръсваме със сусам...

Печем на 180 градуса до златисто /около 7-8 минути, но все пак зависи от фурната/...