10 април 2013

Суфле с кашкавал и гъби

Продукти:

500 мл. прясно мляко
5 яйца
80 гр. масло
80 гр. брашно
200 гр. настърган кашкавал
200 гр. гъби / от консерва/
сол




 

Приготвяне:


Запържваме брашното в разтопеното масло, но без да се зачервява...

След това добавяме прясното мляко и бъркаме докато получим гладък крем. Варим крема 5-6 минути на тих огън, като бъркаме непрекъснато. След това го сваляме от котлона и оставяме настрани да се охлади. Малко преди да изстине напълно слагаме жълтъците и разбъркваме...

Прибавяме и настърганият кашкавал, като оставим малко от него за поръсване отгоре...

 Разбиваме белтъците на сняг и смесваме заедно с яйчения крем и нарязаните на ситно гъби. Посоляваме с малко сол и разбъркваме внимателно сместа...

 Намазваме огнеупорна тава с масло и поръсваме с брашно. Изсипваме получената смес и я слагаме в предварително загрята фурна на 160 градуса...

 Печем около 25-30 минути или докато се зачерви. Малко преди да е готово поръсваме отгоре с останалият кашкавал.
ВАЖНО! Когато суфлето е готово изключваме фурната. Отваряме вратичката и оставяме суфлето да изстине заедно с фурната. По този начин няма да спадне.
Можете да изпечете суфлето и в малки керамични купички...