04 април 2013

Хляб с бекон и кашкавал

Продукти:

1/2 кубче мая
300 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
80 мл. олио
550 гр. брашно
100 гр. бекон /или шунка/
150 гр. кашкавал
2-3 скилидки чесън
розмарин
босилек



Приготвяне:

Разтваряме маята в топлата вода заедно със захарта и 2-3 с.л. от брашното. След това пресяваме брашното и солта и правим 'кладенче' в средата. Изсипваме маята и започваме да месим тестото. Към края на месенето добавяме и олиото. Готовото тесто слагаме в купа и оставяме на топло да втаса...

След час тестото е увеличило обема си 3 пъти...

Разточваме тестото на голям правоъгълник с дебелина около 1см. Върху тестото слагаме нарязаните на тънко кашкавал и бекон. Поръсваме със счуканият чесън и подправките...

Навиваме тестото на руло и го намазваме с малко олио отвън. Слагаме го в тава и го надупчваме с нож, за да не се деформира по време на печенето. Печем на 180 градуса до златисто...

Препоръчвам да го хапвате, докато е още топъл... :)