17 април 2013

Сарми от лапад

Продукти: / за 30 броя/

30 големи листа лапад
3 с.л. олио
1/2 глава стар лук
100 гр. гъби печурки /може и от консерва/
1 червен чушка
1/2 ч.ч. доматено пюре
2/3 ч.ч. ориз 
1 връзка пресен лук
3 с.л. нарязана целина
1/2 с.л. чубрица
1/3 ч.л. черен пипер 
сол
1/2 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.ч. вода


Приготвяне:

Започваме с приготвянето на плънката. Загряваме олиото и в него задушаваме нарязаните на ситно стар лук, чушката, целината и гъбите. Когато лука стане прозрачен добавяме ориза,  чубрицата, черният пипер и солта. Сипваме 2 ч.ч. вода, слагаме доматеното пюре. Оставяме го да ври на умерен огън докато ориза поеме течността, като бъркаме за да не загори. Когато ориза е готов го оттегляме от котлона и добавяме нарязаният на ситно пресен лук...

Измиваме листата лапад и с нож изтъняваме дебелата част в основата на листото. След това го  попарваме във вряща вода за 30-40 секунди. Навиваме сармите, като във всяко листо слагаме по малко от ориза...

Подреждаме сармите в намазана с олио тава...

Заливаме ги с киселото с получената смес от киселото мляко и водата. Печем на 180 градуса, докато течността се изпари...

Могат да се сервират и с кисело мляко...