19 май 2013

Руло с череши "Шварцвалд"

Продукти:

4 яйца
100 гр. захар
3-4 с.л. пудра захар
щипка сол
4 с.л. вода
100 гр.брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
300 гр. череши
5 гр. желатин /1/2 пакетче/
200 гр. сладкарска сметана
300 гр. обезсолена извара
2 ванилии
шоколадови стърготини /или шоколадови капки/ за украса

 

Приготвяне:


Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг заедно със щипка сол и захарта. Когато захарта се разтвори добавяме 4 с.л. вода и жълтъците един по един, като бъркаме непрекъснато с миксера...

Брашното, какаото и бакпулвера смесваме предварително в купа. Добавяме ги малко по-малко към яйченият крем. Готовото тесто разстиламе на правоъгълник върху хартия за печене...

Печем блата на 175 градуса за 10 минути. След като го извадим от фурната го навиваме на руло заедно с хартията, докато е още топъл...

Докато блата изстива се заемаме с приготвянето на крема. Накисваме желатина в 4 с.л. вода, след като набъбне го разтопяваме на водна баня или в микровълновата. В голяма купа разбиваме сметаната и към нея добавяме изварата, желатина, ванилията и 3-4 с.л. пудра захар...

Измиваме черешите и ги изчистваме от костилките. /Оставяме няколко череши цели, за да гарнираме рулото накрая./
Половината от крема намазваме върху блата. /С останалата част ще покрием рулото отвън./ Върху крема слагаме изчистените череши и навиваме рулото. Прибираме го в хладилник за 2-3 часа...

Накрая го украсяваме с останалият крем, поръсваме с шоколадови капки и няколко черешки за разкош... 


Специални благодарности на Цвети за рецептата.