Пай с лук / Zwiebelkuchen
Продукти:
за тестото:
150 гр. брашно
1 ч.л. захар
1/4 кубче мая
100 мл. прясно мляко
1 с.л. олио
за плънката:
400 гр. стар лук
2 стръка зелен лук
2 с.л. масло
100 гр. колбас по избор
100 гр. заквасена сметана
2 яйца
2 с.л. галета
сол
черен пипер
Приготвяне:
за тестото:
150 гр. брашно
1 ч.л. захар
1/4 кубче мая
100 мл. прясно мляко
1 с.л. олио
за плънката:
400 гр. стар лук
2 стръка зелен лук
2 с.л. масло
100 гр. колбас по избор
100 гр. заквасена сметана
2 яйца
2 с.л. галета
сол
черен пипер
Приготвяне:
Започваме със замесването на тестото. Затопляме прясното мляко и в него добавяме захарта, маята и 2 с.л. от брашното. Оставяме я на топло да втаса. След това правим "кладенче" в останалото брашно и в него изсипваме маята и 1 с.л. олио и замесваме тестото...
Оставяме тестото на топло за около 40 минути, докато удвои обема си...
Втасалото тесто разточваме на лист с диаметър около 3-4см. по-голям от тавичката в която ще печете пая. Целта е да можете да покриете и стените с тестото.
/В случая моята тавичка е с диаметър 18см, а тестото разточих на кръг с диаметър 22см./
Намазваме тавичката олио и поръсваме с брашно. Прехвърляме тестото в нея и с пръсти притискаме към стените и дъното. Оставяме тавичката настрани за около 30 минути, за да втаса тестото още веднъж...
През това време правим плънката. Нарязваме стария лук на тънки полумесеци. Зеленият лук и колбаса нарязваме на ситно. В тиган слагаме 2 с.л. масло и изсипваме двата вида лук и колбаса. Задушаваме за около 15 минути на тих огън. След това оттегляме от котлона и овкусяваме със сол и черен пипер. В голяма купа разбиваме яйцата заедно със заквасената сметана. Изсипваме лучената смес и галетата в купата и разбъркваме...
Оформяме с ръце тестото, ако се е деформирало и изсипваме плънката върху него...
Печем на 160 градуса за около 50 минути. Все пак е хубаво да го наблюдавайте, защото всяка фурна пече различно...
Така изглежда отвътре...
Вкусен е както топъл, така и студен...
Специални благодарности на Цвети за страхотната рецепта.
Коментари
Публикуване на коментар