12 юни 2013

Многопластов сладкиш /Baumkuchen/

Продукти: /за 8 порции/

1/2 ч.ч. меко масло
1/3 ч.ч. захар
4 яйца
1 с.л. ром
2 ванилии
настърганата кора на 1/2 лимон 
щипка сол
1/3 ч.ч. смлени бадеми
1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. нишесте /пшенично или царевично/

за заливката: 
1/3 ч.ч. конфитюр по избор + 2-3 с.л. вода
 
 

Приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта и ванилията, докато получим пухкава пяна. След това разделяме белтъците от жълтъците. Добавяме жълтъците към маслото и захарта и разбъркваме с миксера. Прибавяме рома, кората от лимон, бадемите, нишестето и брашното. Накрая разбиваме белтъците на сняг със щипка сол. Добавяме ги към маслената смес и внимателно разбъркваме на ръка...

Взимаме тавичка или форма за торта с диаметър 18-20см. Застиламе стените и дъното с хартия за печене, която намазваме с малко масло. Изсипваме 2-3 с.л. от тестото на дъното на формата. Трябва да се получи много тънък блат с дебелина около 4-5 милиметра. Слагаме тавичката най-отгоре във фурната. Печем само на горен реотан или грил на 180 градуса до зачервяване...

Изваждаме от фурната и върху изпеченият блат отново слагаме 2-3 с.л. от тестото. По този начин процедираме докато тестото свърши. От това количество продукти получих 8 пласта, но все пак зависи и от големината на тавичката...

Докато сладкиша изстива се заемаме с глазурата. Разтопяваме конфитюра заедно с 2-3 с.л. вода...

Заливаме сладкиша с мармалад. Може да се консумира веднага или да се охлади...