10 юни 2013

Питки с маслини и риган

Продукти: /за 14 броя/

за тестото: 
1 яйце
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
1/2 кубче мая /20гр/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио 
брашно колкото да получим меко тесто
/около 550 гр./

за плънката: 
1 и 1/2 ч.ч. смлени на ситно маслини
1 с.л. сух риган
2 с.л. зехтин
 

Приготвяне:

В 1/3 от топлата мая добавяме захарта, маята и 2 с.л. брашно. Оставяме на топло да втаса. През това време пресяваме брашното заедно със солта. В средата на брашното изсипваме млякото, останалата вода, разбитото яйце, олиото и маята. Замесваме тестото и го оставяме на топло, докато удвои обема си. Така изглежда втасалото тесто...

Приготвяме плънката, като в купа смесим маслините, ригана и зехтина. 
След това разделяме тестото на 14 топки. Всяка от тях разточваме на тънък лист. Слагаме по малко от плънката и я разпределяме равномерно... 

Навиваме тестото на руло, след това рулото завиваме на геврече. С нож правим разрези по тестото, така че да се оформи като цвете...

Завъртаме тестото навътре и навън...

По този начин процедираме с останалото тесто. Готовите питки подреждаме върху хартия за печене. Оставяме ги на топло за 30-40 минути, преди да ги сложим във фурната...

Печем ги до зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна. Докато са още горещи ги напръскваме с вода и покриваме с кърпа, за да омекнат. 
По желание вместо с вода можете да намажете питките с малко масло. 
Добър апетит!