14 юни 2013

Домашен локум

Продукти:

2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. царевично нишесте
1 ч.л. лимонена киселина
2 ч.ч. вода
2 ванилии
1 с.л. розова вода /по желание/
кокосови стърготини за овалване  






Приготвяне:

Слагаме тенджера на котлона и в нея изсипваме захарта и 1 ч.ч. вода. Бъркаме докато захарта се разтвори, след това намаляваме котлона на най-ниската степен. В отделен съд слагаме нишестето и останалата вода. Слагаме на умерен огън и бъркаме докато нишестето стане с консистенцията на лепило...

Прехвърляме нишестето във захарния сироп...

Усилваме малко котлона на средна степен и бъркаме непрекъснато. Трябва да се получи гладка и еднородна смес. 
/В процеса на бъркането всички бучки ще се разтворят, така че не се притеснявайте/...

Когато сместа стане гладка увеличаваме още малко котлона. Бъркаме непрекъснато, докато сместа придобие розово-златист цвят. /Тук е момента, ако решите да сложите 1 с.л. розова вода.Разбъркваме още 2-3 минути, след което оттегляме от котлона/...

Горещата смес изсипваме в пластмасов или силиконов съд, който сме намазали с малко олио. По желание може да се сложат ядки. Слагаме съда в хладилник за 24 часа. За това време локума трябва да се втвърди...

На следващият ден изваждаме локума от съда и го нарязваме на кубчета. Кубчетата овалваме в кокосови стърготини...

Готовият локум съхраняваме в хладилник...