17 юни 2013

Понички

Продукти:

2 яйца
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. разтопено масло
3/4 ч.ч. топло прясно мляко
3 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая /или 11 грама суха/
олио за пържене /около 1 ч.ч./
течен шоколад или крем за напълване на поничките 




Приготвяне:

Прибавяме захарта към прясното мляко. В него разтваряма маята и добавяме 2 с.л. от брашното. Оставяме на топло за десетина минути, докато маята втаса. След това пресяваме брашното заедно със солта и правим дупка в средата. Там изсипваме маята, разбитите яйца и маслото. Започваме да месим, докато получим гладко еластично тесто и се поеме цялото количество брашно.
/ВАЖНО! Ако ползвате суха мая трябва да я пресеете с брашното и солта. От там нататък правите кладенче и изсипвате яйцата, млякото, маслото и месите./...

Оставяме тестото на топло за около час, за да втаса...

Разточваме тестото на лист с дебелина 1см. и изрязваме кръгчета...

Кръгчетата тесто оставяме да престоят на топло за 1 час...

През това време те ще се надигнат двойно...

Пържим поничките в силно загрято олио и от двете страни...

Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Готовите понички оставяме да изстинат...

Накрая пълним поничките с течен шоколад или крем по избор...