18 юни 2013

Тутманик

Продукти:

1 яйце
3/4 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. сол
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
3 с.л. олио
4 и 1/2 ч.ч. пресято брашно

за плънката: 
150 гр. натрошено сирене
4 с.л. масло + 1/3 ч.ч. олио
 

Приготвяне:

Разтваряме маята в водата, като добавяме захарта и 2-3 с.л. брашно. Покриваме я с кърпа и оставяме на топло докато втаса. След това правим дупка в брашното и изсипваме маята, яйцето, прясното мляко олиото и солта. Започваме да месим с ръце, докато се поеме цялото брашно. Ако е много лепкаво може да добавите още съвсем малко брашно, но не трябва тестото да става твърдо. Колкото по-меко е тестото, толкова по-пухкав ще е тутманика.
Тестото покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. Така изглежда вече втасалото тесто...

Втасалото тесто премесваме още веднъж, след което го разделяме на 3 равни части. Взимаме една част от тестото и я разточваме на тънък лист. Поръсваме с 1/3 от сиренето и с 2-3 с.л. мазнина (предварително смесваме маслото и олиото). Загъваме четирите края на тестото навътре. След това прегъваме веднъж. Прегънатото тестото разточваме докато стане на лист с дебелина около 1 см. Навиваме го на руло и нарязваме на пънчета. По този начин процедираме и с останалите 2 части от тестото...

Подреждаме пънчетата в тава намазана с мазнина. Оставяме я на топло за около час или докато тутманика се надигне. Преди да го сложим във фурната намазваме с мазнина и отгоре. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса...

След като извадим тутманика от фурната го напръскваме с малко вода и го покриваме с кърпа...