27 юни 2013

Кхачапури

Продукти:

за тестото: 
1 ч.ч. гъст айрян
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
около 3 ч.ч. брашно

за плънката: 
200 гр. натрошено сирене
1 яйце

масло за намазване 


Приготвяне: 

Слагаме солта и содата в киселото мляко, след това започваме да добавяме брашното...

Трябва да получим меко тесто. Готовото тесто разделяме на 6 топки...

Всяка топка разточваме на тънък лист с дебелина 2-3 мм. Смесваме натрошеното сирене с яйцето. Слагаме по малко от сместа в средата на разточеното тесто. След това започваме да събираме краищата на тестото с ръце /като плисе на пола/. Всички краища на тестото се събират в средата и се слепват. Получената 'торбичка' се обръща с нагънатата страна надолу и се разточва леко, за да се изтъни...




Загряваме тиган на умерен котлон. /Не трябва да е прекалено силен, защото кхачапурите ще се изпекат отвън, а отвътре ще останат сурови./ Целта е да се пекат бавно и равномерно. 
Слагаме кхачапурата със сгънатите краища надолу в тигана и покриваме с капак. След няколко минути обръщаме и от другата страна и махаме капака. Намазваме с малко масло и от двете страни, като обръщаме още веднъж докато се запече...

Надявам се да Ви харесат. Плънката разбира се можете да промените по ваш вкус...