24 юли 2013

Пълнозърнести хлебчета

Продукти:

250 гр. пълнозърнесто брашно
200 гр. бяло брашно
300 мл. топло прясно мляко
1 яйце
1 белтък за намазване
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.л. захар
2 ч.л. суха мая
сусам
маково семе
синап 



Приготвяне:

Пресяваме двата вида брашно заедно с маята и правим 'кладенче' в средата. Вътре изсипваме яйцето, млякото, олиото, солта и захарта. Започваме да месим с ръце, докато се получи гладко тесто. /Ако имате хлебопекарна може да месите тестото в нея./ Готовото тесто слагаме в купа и покриваме с кърпа. Оставяме го на топло, докато удвои обема си...

От втасалото тесто оформяме малки хлебчета, които подреждаме върху хартия за печене. Правим леки разрези с остър нож по повърхността им и ги оставяме на топло да втасат. След това ги намазваме с белтък и поръсваме със сусам, синап и маково семе. Печем ги на 180 градуса до зачервяване...

Ако искате хлебчетата да са с мека коричка, ги напръскайте с малко вода докато са още горещи и ги покрийте с кърпа. Ако искате да са с твърда коричка просто ги оставете да си изстинат в тавата...