Киш с гъби
Продукти:
за основата:
80 гр. разтопено масло
160 гр. бяло брашно
1/2 ч.л. сол
3-4 с.л. вода
за плънката:
250 гр. гъби печурки
2 с.л. олио
1 глава лук
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
100 гр. настърган кашкавал
2 яйца
1-2 домата
Приготвяне:
за основата:
80 гр. разтопено масло
160 гр. бяло брашно
1/2 ч.л. сол
3-4 с.л. вода
за плънката:
250 гр. гъби печурки
2 с.л. олио
1 глава лук
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
100 гр. настърган кашкавал
2 яйца
1-2 домата
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и правим дупка в средата. В нея изсипваме разтопеното масло и започваме да месим тесто. Първоначално тестото става на трохи. Тук е момента да добавим 3-4 с.л. вода за да се получи гладко тесто. Готовото тесто покриваме с полиетиленово фолио и слагаме в хладилник да стегне...
След това се заемаме с плънката. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в 2 с.л. олио. След като лука стане прозрачен добавяме и нарязаните на филийки гъби. Задушаваме на умерен огън, докато гъбите се сготвят. Накрая ги посоляваме със сол и черен пипер на вкус.
Взимаме малка тавичка или форма за пай с диаметър 23-25см. Намазваме тавичката с мазнина и я поръсваме с брашно. Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на тънък лист. Покриваме с него стените и дъното на формата, като притискаме внимателно с пръсти. Надупчваме тестото с вилица, за да не се деформира по време на печенето...
Изсипваме гъбите във формата...
Разбиваме яйцата заедно с настърганият кашкавал и ги изсипваме върху гъбите. Отгоре подреждаме нарязаните на кръгчета домати...
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачерви леко отгоре...
Оставяме го да се охлади 10-15 минути преди да го разрежем. Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар