27 юли 2013

Сладолед с къпини и боровинки

Продукти: /за 4-5 порции/

2 яйца
2 ванилии
2/3 ч.ч. захар
200 мл. прясно мляко
400 мл. течна сладкарска сметана
1 ч.ч. къпини
1 ч.ч. боровинки






Приготвяне:


Измиваме къпините и боровинките и ги пасираме. Прецеждаме ги през цедка или марля, така че да се отстранят семките и твърдите частици. Това е готовият 'продукт' изстискан от плодовете, получава се нещо като пюре...

След това разбиваме яйцата с половината от захарта и ванилията, докато станат на пяна. Към тях добавяме половината /200гр./ от течната сметана и разбъркваме на ръка. 
На котлона загряваме прясното мляко с другата половина от захарта. Малко преди да заври в него изсипваме яйчената смес. Бъркаме енергично, докато сместа се сгъсти, след което я оттегляме от котлона. Получената смес с гъстото на боза изсипваме в купа и оставяме да се охлади...

Към охладената яйчена смес добавяме плодовото пюре и разбъркваме. 
Другата половина от сметаната разбиваме с миксер и добавяме към сместа...

Разбъркваме внимателно, така че сместа да остане въздушна. Прехвърляме я в кутия с капак и слагаме във фризера. През няколко часа разбъркваме сладоледа, за да не се получат кристали...

Изваждаме го от фризера десетина минути преди сервиране, за да може да се отпусне. Украсата е въпрос на въображение и вкус. Да Ви е сладко!