Солена торта от тиквички
Продукти:
за блатовете:
2 тиквички /средно големи/
2 яйца
1 ч.ч. брашно
50 мл. олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
черен пипер
за крема:
400 гр. заквасена сметана
300 гр. цедено кисело мляко
4 скилидки чесън
1 пакетче желатин /10 гр/
сол
за украсата:
10-15 маслини
сух копър
Приготвяне:
за блатовете:
2 тиквички /средно големи/
2 яйца
1 ч.ч. брашно
50 мл. олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
черен пипер
за крема:
400 гр. заквасена сметана
300 гр. цедено кисело мляко
4 скилидки чесън
1 пакетче желатин /10 гр/
сол
за украсата:
10-15 маслини
сух копър
Приготвяне:
Разбиваме яйцата заедно със солта, олиото, бакпулвера и брашното. След това настъргваме тиквичките на едро ренде и ги изстискваме с ръце. Слагаме тиквичките в купата при яйчената смес, поръсваме с черен пипер и разбъркваме хубаво сместа...
Взимаме форма за торта с диаметър 18-20см. и застиламе дъното с хартия за печене. Намазваме формата с мазнина и я поръсваме с брашно. Изсипваме половината от сместа. Печем на 200 градуса докато започне леко да се зачервява отгоре. По този начин изпичаме и вторият блат...
В голяма купа смесваме заквасената сметана и цеденото мляко. Добавяме счуканият чесън и сол на вкус. Разтваряме желатина в 6 с.л. вода и го разтопяваме на водна баня. Слагаме желатина в купата и разбъркваме. Когато блатовете са напълно изстинали, започваме да оформяме тортата. Заделяме малко от крема, за да намажем тортата отстрани след като я извадим от формата. След това на дъното на формата за торта слагаме единият блат. Върху него половината от крема. Отгоре вторият блат и отново крем. Прибираме формата в хладилник за няколко часа...
След като е стегнала я изваждаме от формата и намазваме отстрани с крем. Украсяваме с нарязани и цели маслини, а отгоре поръсваме със сух копър...
Тортата в разрез...
Коментари
Публикуване на коментар