18 август 2013

Франзели

Продукти: /за 4 броя/

3 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 ч.ч. вряла вода
2 и 1/2 ч.л. суха мая 







Приготвяне:


Пресяваме брашното и слагаме 2 ч.ч. от него в дълбока купа. Към него прибавяме захарта, солта,сухата мая и олиото. Кипваме на котлона 1 ч.ч. вода, когато заври я изсипваме в купата при брашното. Разбъркваме хубаво с миксер и добавяме малко по малко и останалото брашно. Започваме да месим с ръце, докато се получи гладко тесто. Готовото тесто слагаме в купа и покриваме с кърпа, докато удвои обема си. Така изглежда втасалото тесто...

Премесваме втасалото тесто и го разделяме на 4 равни части. Взимаме една част и разтегляме леко с пръсти. Подвиваме горния край навътре и притискаме тестото надолу. След това пак завиваме и притискаме и така, докато се навие на руло.
КАК СЕ ОФОРМЯТ ФРАНЗЕЛИТЕ
можете да видите в този видеоклип. /Но рецептата е друга, не тази която ви представям в момента/...

Подреждаме франзелите върху хартия за печене и ги покриваме с кърпа, докато удвоят обема си...

С остър нож правим напречни разрези по втасалите франзели. 
Загряваме фурната на 180 градуса. ВАЖНО е да сложим съд с вода във фурната, докато печем франзелите. Можете да сложите малка купичка с вода или както направих аз една малка тавичка на дъното. Франзелите пекох на вентилатор на средната скара на фурната. След като започнат леко да се зачервяват ги намазваме с малко вода отгоре и ги връщаме да се допекат...

Веднага след като ги извадим от фурната ги напръскваме с вода и покриваме с кърпа. След 10-15 минути са готови за консумация. Надявам се да Ви харесат. Добър апетит!