27 август 2013

Лимонов пай с круши

Продукти:

за тестото: 
1 и 3/4 ч.ч. брашно
1 яйце
100 гр. меко масло
1/4 ч.ч. пудра захар
2 п. ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
ако е необходимо 2-3 с.л. вода

за пълнежа: 
3/4 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. джинджифил
3 круши
2 с.л. меко масло 
2 яйца
1 ч.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. сок от лимон
3/4 ч.ч. прясно мляко 
сметана за украсата

 

Приготвяне:


Първо приготвяме тестото. За целта смесваме брашното с ванилията и към него добавяме маслото,лимоновата кора яйцето и захарта. Започваме да бъркаме с ръка и ако е необходимо добавяме няколко лъжици вода, докато получим гладко тесто. Увиваме го в готварско фолио и го слагаме в хладилника за 30 минути...

След това започваме да приготвяме пълнежа на пая. Разделяме белтъците от жълтъците. 
В голяма купа разбиваме маслото заедно със 1/2 ч.ч. от захарта, жълтъците, сока от лимона, лимоновата кора и 1 с.л. от брашното. Добавяме и прясното мляко и разбъркваме. Белтъците разбиваме на сняг и ги добавяме към сместа...

В купичка смесваме останалата захар, джинджифила и 1 с.л. брашно.
Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на тънък лист. С него покриваме формата за пай и го надупчваме с вилица. Върху тестото слагаме сухата смес от брашното и захарта. Върху нея слагаме крушите нарязани на тънки филийки. Върху крушите изсипваме течната лимонова смес...

Печем на 220 градуса за 10 минути, след това намаляваме на 170 градуса и печем за още 30 минути...

Охлаждаме го в хладилник и го украсяваме със сметана...