06 август 2013

Сладки охлюви с ядки / Nußschnecken

Продукти: 

за тестото: 
500 гр. брашно
1 кубче мая
80 гр. захар
250 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
2 жълтъка
125 гр. меко масло
2 ванилии

за плънката: 
2 белтъка
100 гр. захар
80 гр. лешници
80 гр. бадеми
2/3 ч.л. канела 


Приготвяне:


Затопляме прясното мляко на котлона и към него добавяме захарта. След като се разтопи захарта оттегляме от котлона и добавяме ванилията. Оставяме млякото малко да се охлади и разтваряме маята в него. Добавяме 3-4 с.л. брашно и оставяме май-та да втаса. През това време пресяваме брашното заедно със солта и правим дупка в средата. Вътре изсипваме вече втасалата мая, жълтъците и мекото масло. Започваме да месим с ръце, докато се получи гладко тесто. /При необходимост може да се добавят още няколко лъжици брашно./
Оставяме тестото на топло, за да удвои обема си...

Докато тестото втасва, започваме приготвянето на плънката. Изпичаме ядките и ги смиламе на едро /може и да ги нарежете с нож/. Белтъците разбиваме на сняг и постепенно добавяме захарта, докато получим гладък и стегнат крем. Накрая към белтъците прибавяме смлените ядки и канелата...

Разточваме тестото на тънък лист с дебелина около половин сантиметър. Намазваме равномерно с плънката...

Навиваме тестото на руло...

С остър нож нарязваме на колелца с дебелина 1-1,5 см. Подреждаме ги върху хартия за печене, която предварително сме намазали с малко масло...

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за десетина минути, или докато придобият златист загар.
Да Ви е сладко!


Източник: Nußschnecken aus Hefeteig