22 септември 2013

Торта с орехи

Продукти:/за торта с диаметър 20-22см/

за блатовете: 
2 яйца
50 гр. меко масло
1/3 ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно

за крема: 
1 пудинг "д-р Йоткер" вкус сметана
300 мл. прясно мляко + 3 с.л. захар
1 ч.ч. смлени орехи
100 гр. меко масло
4 с.л пудра захар

за бялата глазура: 
1 бял шоколад /90 гр./
2 с.л. масло
4 с.л. прясно мляко 

за кафявия маслен крем: 
100 гр. меко масло
6 с.л. пудра захар
3 с.л. какао


Приготвяне:


Започваме с приготвянето на блатовете. Разбиваме яйцата със захарта, докато получим пухкав крем. След това добавяме маслото и отново разбиваме с миксера. Изсипваме и прясното мляко към сместа. В друга купа смесваме сухите съставки - пресятото брашно, бакпулвера и какаото. Добавяме ги към яйчената смес, като бъркаме непрекъснато с миксера. Изсипваме тестото в тавичка с диаметър 20см. /на дъното на която сме сложили хартия за печене/ Печем на 180 градуса до готовност...

Като изпечем блатовете започваме приготвянето на крема. 
Първо сваряваме пудинга. На опаковката му пише, че трябва да се свари с 500 мл. прясно мляко. Ние умишлено го сваряваме в 300 мл., за да може крема да стане по-стегнат.
Загряваме на котлона250 мл от прясното мляко заедно с 3 с.л. захар. Размиваме пудинга в останалите 50 мл. и го добавяме към врящото мляко. Бъркаме, докато се сгъсти и оттегляме от котлона...

Добавяме смлените орехи към пудинга и разбъркваме...

 След това разбиваме 100 гр. меко масло с 4 с.л. пудра захар и го слагаме при пудинга...

Разрязваме блата на две равни части и слагаме крема по средата...

Накрая покриваме тортата от горе и отстрани. 
Приготвяме бялата глазура, като разтопим на водна баня белия шоколад, маслото и прясното мляко. Покриваме тортата отгоре и я слагаме в хладилника за десетина минути да стегне.
През това време приготвяме кафявия маслен крем, скойто ще покрием тортата отстрани. Разбиваме 100 гр. меко масло с 3 с.л. какао и 6 с.л. пудра захар.
Изваждаме тортата от хладилника и я покриваме отстрани с масленият крем. 
Отгоре слагаме няколко орехови ядки, които да подсказват какъв е вкуса на тортата...

 В разрез...

И парченце...