25 септември 2013

Торта с малини

Продукти: /за торта с диаметър 22 см./


за блатовете: 
3 яйца
1/2 ч.ч захар
60 гр. натурален шоколад
2 с.л. какао
2/3 ч.ч. брашно


за крема: 
500 гр. маскарпоне
60 гр. меко масло
6 с.л. пудра захар
настъргана коа от лимон
1 п. желатин /10 гр./
1 ч.ч. малини

за украсата: 
90 гр. бял шоколад + 2 с.л. масло + 3 с.л. прясно мляко
200 мл. сладкарска сметана
кокосови стърготини 


Приготвяне:

Пускаме фурната да се загрява на 180 градуса. В голяма купа разбиваме яйцата със захарта, докато станат на пухкава пяна. Добавяме разтопеният шоколад, какаото и брашното и разбъркваме. Застиламе тавичка /20см. диаметър/ с хартия за печене. Намазваме я с олио и поръсваме с брашно. Изсипваме тестото в тавичката и изпичаме. След като се охлади, готовият блат разрязваме на две равни части...

 Следва приготвянето на крема. Разбиваме 60гр. меко масло със 6 с.л. пудра захар, докато станат на крем. Полученият маслен крем добавяме към маскарпонето. Настъргваме малко лимонова кора и я слагаме при крема. Накрая добавяме желатина, който сме разтворили в 40 мл. вода...

Започваме сглобяването на тортата. 
Намазваме единият блат с половината от крема. Върху крема разпределяме малините... 

Върху малините слагаме останалият крем и вторият блат...

Накрая украсяваме тортата. Разтопяваме белият шоколад заедно с 2 с.л. масло и 3 с.л. прясно мляко. Заливаме тортата отгоре с разтопеният шоколад и я слагаме в хладилника за 30 минути да стегне. /В случая аз оцветих белият шоколад със синя сладкарска боя и нарисувах лебед в средата./
След половин час изваждаме тортата от хладилника. Разбиваме сметана и покриваме тортата отстрани с част от нея. Полепваме страните на тортата с кокосови стърготини, а с останалата сметана украсяваме отгоре. Сложих и няколко цветчета от захарно тесто, за да довърша украсата...