10 септември 2013

Тарт с грозде

Продукти:

за тестото: 
1 и 1/2 ч.ч. брашно
10 с.л. меко масло
2 жълтъка
щипка сол
2 с.л. захар
ако е необходимо 1-2 с.л. вода 

за плънката: 
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. царевично брашно
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.л. канела
3 ч.ч. зърна грозде
 

Приготвяне:

От горепосочените продукти замесваме тесто, което покриваме с фолио и слагаме в хладилник за половин час...

След това разточваме тестото на тънък лист. С него покриваме форма за пай или малка тавичка с диаметър 23-25см. Надупчваме тестото с вилица...

В средата на формата слагаме намачкана хартия за печене и пълним със суров боб. По този начин ще получим основата за нашия тарт. Слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем за 7-8 минуити...

Изваждаме формата от фурната и махаме хартията, заедно с боба.
Приготвяме плънката, като в купа смачкаме половината от гроздето. Към него прибавяме канелата и царевичното брашно. Изсипваме сместа във формата и връщаме обратно в печката. Печем докато тестото започне да порозовява.
..

Когато тестото леко порозовее изваждаме формата от фурната. Разпределяме смлените орехи върху плънката. А върху тях слагаме останалите зърна грозде. Връщаме обратно във фурната и допичаме за още няколко минути...

Готовият тарт охлаждаме в хладилник преди сервиране. Да Ви е сладко!