07 октомври 2013

Суфле с топено сирене и броколи

Продукти:

200 гр. броколи
50 гр. масло
5 с.л. брашно
4 яйца
300 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
200 гр. топено сирене
сол
черен пипер  
1 с.л. за намазване на съда
3-4 с.л. галета за поръсване на тавата 
 


Приготвяне:

Сваряваме броколите в подсолена вода за 3 минути. Изваждаме ги в купа с лед, за да прекъснем процеса на варене. Отцеждаме ги от водата и ги оставяме настрани. 
Разделяме белтъците от жълтъците.
След това запържваме брашното в разтопеното масло на умерен огън, докато стане златисто...

Добавяме прясното мляко и бъркаме до сгъстяване. Оттегляме от котлона и добавяме един по един жълтъците, като бъркаме непрекъснато. Оставяме полученият млечен крем настрани...

В голяма купа слагаме заквасената сметана и топеното сирене и ги разбиваме с миксер...

Към топеното сирене и сметаната изсипваме и млечният крем. Разбъркваме отново с миксера до получаването на хомогенна смес.
Белтъците разбиваме на сняг със щипка сол и добавяме на части към сместа... 

Намазваме тава с масло и поръсваме с галета. Подреждаме броколите на дъното...

Върху тях изсипваме сместа за суфлето...

Печем на 160 градуса за 25-30 минути...

След като ястието се изпече открехваме леко врата на фурната и я изключваме. Оставяме го да изстине заедно с нея бавно и равномерно. Ако го извадим горещо от фурната ще слегне и няма да се получи желаният резултат.
Бъдете търпеливи и да Ви е вкусно!