21 октомври 2013

Мусака

Продукти:

1 глава лук
1 морков
200 гр. кайма
650 гр. картофи
3 с.л. олио
1 с.л. суха чубрица
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер

за заливката: 
1 яйце
3 с.л. брашно
400 гр. кисело мляко
щипка сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат 

 

Приготвяне:

Нарязваме лука и моркова и ги задушаваме в олиото...

След като лука стане прозрачен, слагаме каймата /която предварително сме размили с 1 ч.ч. вода за да не стане на едри бучки/. Бъркаме на умерен огън, докато водата се изпари...

Добавяме чубрицата, червеният пипер и нарязаните на кубчета картофи. Накрая поръсваме със сол и черен пипер на вкус и задушаваме за 5 минути...

Изсипваме всичко в тавичка и заливаме с 1 ч.ч. вода. Печем на 200 градуса, докато водата се изпари...

Изваждаме от фурната и приготвяме заливката. В купа разбиваме яйцето, брашното и киселото мляко. Добавяме щипка сол и содата и разбъркваме. С получената смес заливаме мусаката. Слагаме я във фурната и печем само отгоре, докато се зачерви...

Изпечената мусака...

Сервираме с кисело мляко или салата...