28 октомври 2013

Рогчета с чубрица

Продукти: /за 10-12 броя/

1 яйце
250 мл. топло прясно мляко
50 мл. хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
20 гр. жива мая / 1/2 пакетче /
3 с.л. олио
600 гр. брашно
3 с.л. масло
2-3 с.л. чубрица
1 жълтък за намазване
сусам и маково семе за поръсване 


 

Приготвяне:

Размиваме маята в хладката вода, заедно със захарта и 2 с.л. брашно. Оставяме я на топло да втаса. След това пресяваме брашното и в него изсипваме прясното мляко, олиото, яйцето, солта и втасалата мая. Замесваме гладко тесто, което оставяме на топло за 1 час.
Втасалото тесто разделяме на две равни части. Разточваме на тънък лист с дебелина 5 милиметра. Нарязваме на триъгълници, намазваме ги с разтопено масло и поръсваме с чубрица...

Завиваме кифличките от дебелия към острия край. Завиваме краищата навътре и ги подреждаме в тава...

След 30 минути намазваме рогчетата с жълтък и ги поръсваме с маково семе и сусам...

Печем на 180 градуса до зачервяване. След като ги извадим от фурната ги напръскваме с вода и покриваме с кърпа за десетина минути. Добър апетит!