16 октомври 2013

Кайзер хлебчета / Kaiserbrötchen /

Продукти: /за 10 броя/

20 гр. жива мая /1/2 кубче/
150 мл. хладка вода
150 мл. топло прясно мляко
2 ч.л. сол
80 гр. меко масло
550 гр. бяло брашно






Приготвяне:


Размиваме маята в хладката вода и я оставяме да престои десетина минути. След това пресяваме брашното заедно със солта. Към него добавяме маята, прясното мляко и маслото и започваме да месим тестото. Покриваме го с кърпа и оставяме на топло за 1 час.
/Ако имате хлебопекарна можете да замесите тестото в нея и да го оставите да втаса./
Втасалото тесто разделяме на 10 топки, които покриваме с кърпa и оставяме да 'починат' за 20 минути...
След това започваме да оформяме питките. С ръце разтегляме питката тесто, така че да се получи кръг с дебелина около 1 см. Слагаме палеца на лявата си ръка върху тестото. Премятаме тестото напред и притискаме с показалеца. Прегъваме отново и пак притискаме. По този начин правим 4 прегъвания, докато оформим питката. В този ВИДЕОКЛИП , един симпатичен готвач показва как точно се сгъват питките...

Оформените питки подреждаме върху хартия за печене, но със сгънатата страна надолу и покриваме с кърпа. Оставяме ги така за 30 минути, през това време загряваме фурната на 200 градуса...

След половин час обръщаме внимателно питките и ги намазваме с вода...

Печем на 200 градуса, до зачервяване. Още горещи ги напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа...

Източник: Kaiserbrötchen