11 ноември 2013

Пай с тиква и брюкселско зеле

Продукти: /за пай с диаметър 26-28см/

за тестото: 
1 яйце
10 гр. жива мая /1/4 кубче/
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 ч.ч. топло прясно мляко
щипка канела
около 4 ч.ч. бяло брашно

за плънката: 
5 глави лук
1 скилидка чесън
1 ч.ч. настъргана тиква
3 с.л. олио
400 гр. брюкселско зеле /може и замразено/
2 с.л. масло
150 гр. натрошено сирене
100 гр. шпеков салам
2 яйца
сол
черен пипер


 Приготвяне: 

От продуктите за замесваме гладко тесто, което оставяме на топло за 1 час. След това го разточваме и покриваме с него стените и дъното на тава с диаметър 26-28см. Надупчваме тестото с вилица и оставяме настрани, докато приготвяме плънката...

Брюкселското зеле задушаваме в 2 с.л. масло. Посоляваме със сол и махаме от котлона, след като зелето омекне...

След това нарязваме лука на полумесеци и го задушаваме в 3 с.л. заедно с нарязаният на ситно чесън. Когато лукът стане прозрачен, добавяме и 1 ч.ч. настъргана тиква. Задушаваме на умерен огън за 5 минути, след което оттегляме от котлона...

В купа смесваме задушеният лук с тиквата, натрошеното сирене, 2 яйца и нарязаният на ситно шпеков салам. Поръсваме с черен пипер и ако е необходимо сол...

Подреждаме брюкселското зеле на дъното на тавата... 

Върху него разпределяме останалите продукти, които предварително смесихме в купата...

Печем на 180 градуса до зачервяване /при мен се изпече за 35 минути/.
Готовият пай покриваме с кърпа и оставяме да престои 15-20 минути, преди да го разрежем.
Добър апетит!