01 ноември 2013

Питки с топено сирене и маслини

Продукти:

за тестото: 
1/2 кубче мая /20 гр./
100 мл. хладка вода
200 мл. топло мляко
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 5 ч.ч. бяло брашно

за плънката: 
1 ч.ч. маслини /без костилките/
200 гр. топено сирене
4 с.л. олио
2 с.л. риган
1 малка глава лук 

2 с.л. разтопено масло за намазване


Приготвяне: 

Размиваме маята в хладката вода и добавяме 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставяме я на топло, докато маята втаса. Пресяваме брашното и към него добавяме маята и останалите продукти. Замесваме гладко тесто и го оставяме на топло за 1 час.
След като тестото втаса го премесваме и го разделяме на 15 равни по големина топки.
Приготвяме плънката като смелим маслините в блендер или ги нарежем на ситно. Смесваме ги заедно с топеното сирене, нарязаният на ситно лук, ригана и 4 с.л. олио. Разбъркваме всичко много добре. После започваме с оформянето на питките. Взимам една топка тесто и я разточваме на елипса с дебелина 3-4 милиметра. Намазваме тестото с плънката и го нарязваме на ленти, но не до края. Навиваме тестото на руло под ъгъл и го завиваме на охлювче...


Подреждаме питките върху хартия за печене и ги оставяме на топло да удвоят обема си. Преди да ги сложим във фурната ги намазваме с разтопено масло...

Печем на 200 градуса до зачервяване. Горещите питки покриваме с кърпа за десетина минути, след което можем да ги сервираме. Добър апетит!