12 ноември 2013

Кроасани

Продукти:

за тестото: 
250 мл. хладка вода
30 гр. жива мая
1 ч.л. сол
1/4 ч.ч. захар
6 и 1/2 с.л. меко масло 
4 ч.ч. бяло брашно

необходими са ни още:
250 гр. меко масло за разточване
1 яйце за намазване


за крема:
200 гр. течен шоколад
100 гр. сладкарска сметана
50 гр. смлени лешници
 

Приготвяне:

В този ВИДЕОКЛИП е показана цялата рецепта и най-важното как се прегъва и разточва тестото.
Размиваме маята във водата и добавяме захарта. В голяма купа пресяваме брашното заедно със солта. Към него прибавяме маята и мекото масло и замесваме гладко тесто. Покриваме купата с готварско фолио и я слагаме на топло за 2 часа. Така изглежда втасалото тесто...

След това изсипваме тестото на набрашнен плот. Разточваме го внимателно на правоъгълник с дебелина около 1 сантиметър. Прегъваме го три пъти и го покриваме с готварско фолио. Слагаме го в хладилника да престои една нощ. В случая аз нямах търпение и го сложих във фризера за 7-8 минути, след което продължих с рецептата. 
Разточваме го заедно с маслото /както е показано в клипа/ и го прегъваме 3-4 пъти.
Накрая го разточваме на правоъгълник с дебелина 5 милиметра. Нарязваме на триъгълници и навиваме кифличките...

Подреждаме върху хартия за печене и ги оставяме на топло да втасат. 
Другият вариант е да ги сложите във фурната на 40-50 градуса за 20-тина минути...

След като са удвоили обема си ги намазваме с разбито яйце. Печем ги на 190 градуса до златисто...

Накрая приготвяме пълнежа, като разбием сметана и я смесим с течният шоколад и смлените лешници. Изчакваме кроасаните да изстинат напълно преди да ги напълним с крем...