21 декември 2013

Зелена баница

Продукти:

за тестото: 
1 яйце
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
4 ч.ч. брашно + още за разточване
1 връзка магданоз

за плънката: 
1 глава лук
3 с.л. олио
400 гр. спанак /може и замразен/
1 скилидка чесън
200 гр. натрошено сирене
1/2 пакетче масло / 60гр./ + 1/3 ч.ч. олио 


Приготвяне:

Пресяваме брашното в купа заедно със солта и правим дупка в средата. 
В блендер слагаме яйцето, олиото, магданоза и водата и смиламе всичко много добре.
/Ако не разполагате с блендер трябва да нарежете магданоза възможно най-ситно и да го смесите с другите съставки./
Получената зелена смес изсипваме в брашното и месим тестото... 

След това приготвяме плънката. В тиган загряваме 3 с.л. олио и в него задушаваме нарязаните на ситно чесън, лук и спанак. След 5-6 минути ги оттегляме от котлона и добавяме сиренето...

Започваме навиването на баницата. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Разделяме тестото на 12 топки. Върху набрашнен плот разточваме всяка топка тесто на тънък лист с дебелина 1 милиметър. Слагаме по малко от плънката, поръсваме с малко мазнина и навиваме...

Подреждаме ги в намазнена тава. Намазваме баницата и отгоре с мазнина...

След като я изпечем напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа...