04 декември 2013

Торта руска салата

Приготвяне:

3 сварени картофа .нарязани на кубчета/
1 сварен морков /нарязан на кубчета/
2 сварени яйца
1/2 ч.ч. грах от консерва
1/2 ч.ч.нарязани кисели краставички
1/2 ч.ч. нарязан колбас
1/2 ябълка /нарязана на ситно/
сол
200 гр. майонеза
2 с.л. кисело мляко
10 гр. желатин /1 пакетче/
2 печени червени чушки

за украсата: 
маслини
кашкавал
чушка


Приготвяне:

В голяма купа слагаме картофите, моркова, киселите краставички, колбаса, яйцето, ябълката и граха. Посоляваме със сол и разбъркваме...

След това добавяме майонезата и 2 с.л. кисело мляко и разбъркваме. Размиваме желатина в 30мл. вода и го разтопяваме на водна баня /или в микровълновата за 5-6 секунди./ Изсипваме желатин в купата и разбъркваме добре салатата...

Веднага започваме 'сглобяването' на тортата. Взимаме тавичка с диаметър 22-24см и я застиламе с готварско фолио или найлон.Изсипваме половината от руската салата (снимка 1). Върху нея слагаме печените чушки (снимка 2). А върху чушките разпределяме останалата салата (снимка 3). Накрая покриваме салатата отгоре с фолио (снимка 4). Прибираме я в хладилника да стегне поне 4-5 часа, но най-добре цяла нощ...

Обръщаме салатата върху поднос и внимателно отстраняваме фолиото. Украсяваме с чушка, кашкавал и маслини...

Първото парче е за най-нетърпеливите. :) Добър апетит!

Рецептата е взаимствана от тук: http://domzhizn.ru